W piątek, 18 listopada w Zespole Szkół nr 2 w Żyrardowie odbyło się podsumowanie projektu “Erasmus+ – staże zawodowe w Grecji” połączone z uroczystym otwarciem pracowni gastronomicznej po remoncie. We wrześniu 30 uczniów z klas o profilu gastronomicznym, ekonomicznym i spedycyjnym z „Włókiennika” udało się do Grecji gdzie szlifowali języki obce i nabywali nowe umiejętności w swoim zawodzie.

Uczniowie pochwalili się zdobytymi umiejętnościami zawodowymi, odwiedzonymi miejscami i tym jak spędzali czas w słonecznej Grecji. To był dla nich także czas integracji.

Podczas podsumowania praktyk wręczono certyfikaty poświadczające zdobyte podczas stażu umiejętności zawodowe. Uczniowie zaprezentowali też grecki taniec – Zorba i przygotowali tradycyjne greckie potrawy.

Spotkanie było też okazją do otwarcia nowej pracowni gastronomicznej, teraz uczniowie mają profesjonalne miejsce do zdobywania praktycznych umiejętności zawodowych.

By ZB