Zamknij

Smak Grecji i sukces uczniów – podsumowanie praktyk

. 17:17, 03.10.2025 Aktualizacja: 02:06, 04.10.2025
Skomentuj

Zespół Szkół nr 2 w Żyrardowie podsumował dzisiaj dwutygodniowe praktyki w Grecji, które uczniowie odbyli w maju w ramach programu Erasmus+. Na praktyki wyjechało 25 uczniów z klas o profilach: technik eksploatacji portów i terminali, technik spedytor, technik ekonomista oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie, ale i nauczyciele, swoją ciężką pracą zasłużyli na certyfikaty poświadczające nabyte umiejętności.

Zdobywać zawodowe doświadczenie w słonecznej Grecji – brzmi świetnie. Taką przygodę przeżyli uczniowie żyrardowskiego „Włókiennika”. W tej szkole już od ponad 10 lat uczniowie wyjeżdżają na zagraniczne praktyki w ramach programu Erasmus+. Wyjazd do słonecznej Leptokarii był szansą na zobaczenie, jak w praktyce wygląda praca w danym zawodzie, a także na porównanie systemu pracy w Grecji i Polsce. To także okazja, by podszkolić język – zarówno angielski, jak i grecki – oraz, co najprzyjemniejsze, znaleźć czas na zwiedzanie i mały odpoczynek.

W piątek, 3 października, uczniowie zaprosili gości, aby podsumować projekt i opowiedzieć, czego się nauczyli oraz jak minęły im dwa tygodnie w Grecji. Była to również okazja do wręczenia certyfikatów poświadczających zdobyte umiejętności. Dumy ze swoich uczniów nie kryła dyrektor Jolanta Walczak, która wielokrotnie podkreślała, że szkoła stawia na praktyczne przygotowanie uczniów do warunków panujących na rynku pracy i dobre przygotowanie do zawodu. Nie ukrywała również satysfakcji z faktu, że uczniowie w greckich firmach zebrali wiele pochwał.

W spotkaniu udział wzięli także: dyrektor Jolanta Walczak, wicedyrektor Michał Duda, Katarzyna Karczewska z CUW oraz koordynator wyjazdów Maciej Pieklak.

Uczniowie z kierunku technik spedytor i technik eksploatacji portów i terminali podczas praktyk w Grecji uczyli się organizacji pracy, planowania i nadzorowania procesów transportowych, spedycyjnych i magazynowych, monitorowania zapasów oraz obsługi dokumentacji w języku obcym. Technicy ekonomiści doskonalili umiejętności prowadzenia dokumentacji księgowej, gospodarowania materiałami i środkami pieniężnymi, tworzenia baz danych oraz współpracy z kontrahentami, poznając przy tym praktyczne zastosowanie przepisów prawa rachunkowego. Natomiast technicy żywienia i usług gastronomicznych rozwijali swoje kompetencje w ocenie jakości i bezpieczeństwa żywności, doborze odpowiednich warunków przechowywania, przygotowywaniu potraw według receptur oraz obsłudze sprzętu gastronomicznego i zastawy stołowej.

Wraz z uczniami do Grecji pojechały nauczycielki: Anna Kozłowska, Anna Danusewicz, Agnieszka Jędrzejewska i Agnieszka Zdulska, które także podnosiły swoje kwalifikacje zawodowe.

Praktyki zagraniczne pozwoliły wszystkim zdobyć nowe doświadczenia zawodowe, językowe i kulturowe w międzynarodowym środowisku pracy.

Po uroczystym wręczeniu certyfikatów przyszedł czas na ucztę. Goście mogli spróbować pysznych greckich przystawek meze, takich jak sos tzatziki, dolmades – liście winorośli nadziewane ryżem, souvlaki, czyli szaszłyki z mięsem, a także roladki z bakłażana z serkiem i pysznych ciast i deserków. Wszystko to serwowane było przy dźwiękach tradycyjnej zorby, a przygotowane zostało przez uczniów klas gastronomicznych.

 

 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu zyciezyrardowa.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%