W tym roku szkolnym uczniowie Zespołu Szkół w Mszczonowie po raz kolejny odbywali praktyki zawodowe w Grecji - w ramach Projektu Erasmus+, współfinansowanego przez Unię Europejską. To w tym pięknym kraju zdobywali nowe umiejętności, rozwijali praktyczną znajomość języka angielskiego oraz kompetencje społeczne i zawodowe. W piątek 23 maja, w obecności przedstawicieli władz samorządowych powiatu żyrardowskiego podsumowano szkolny projekt „Praktyki zawodowe Grecja 2025”.
Uczniowie Zespołu Szkół w Mszczonowie co roku wyjeżdżają na zawodowe praktyki zagraniczne . W tym roku, w kwietniu w takiej wyprawie uczestniczyło 27 uczniów z kierunków kształcenia – technik spedytor i technik ekonomista, którzy przebywali dwa tygodnie w słonecznej Grecji. Podczas podsumowania, Projektu „Praktyki zawodowe w Grecji – 2025” w ramach programu Erazmus+, jakie odbyło się w miniony piątek - ci uczniowie wciąż byli pod wrażeniem tej zagranicznej przygody edukacyjnej.
Podziękowana zostały skierowane także do Firm: TAS Logistyka, Corning i Mondi - za zaangażowanie się w to, aby ten wyjazd doszedł do skutku. Z dużym uznaniem mówiono o nauczycielach, którzy włożyli ogrom pracy w przygotowanie, opiekę i nadzór nad przebiegiem projektu i są to: Katarzyna Zacharska, Katarzyna Snopczyńska, Monika Słojewska, Aleksandra Zabost, Izabella Dębska, Weronika Sadowska.
W czasie wolnym od praktyk zawodowych uczniowie ZS w Mszczonowie poznawali kulturę i historię Grecji oraz zwiedzili najciekawsze miejsca w tym pięknym kraju. Pamiątką po pobycie na praktykach zawodowych w słonecznej Gracji są zdjęcia i filmy, które uczniowie pokazali podczas uroczystości podsumowującej.
Formalnym potwierdzeniem odbycia praktyk zagranicznych są certyfikaty, które ich uczestnikom wręczyli: reprezentujące Zarząd Powiatu Żyrardowskiego – Beata Sznajder i Bożena Kot oraz wicedyrektor Kamila Gnyś. Takie dokumenty – certyfikaty z logo Unii Europejskiej z dumą odbierali uczniowie, który Europa już jest jeszcze bardziej bliska.
Finałem spotkania był poczęstunek nawiązujący do greckiej kuchni, przygotowany przez uczniów z klasy 3H pod kierunkiem Pauliny Kosińskiej.
T.S.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz