Smaki z przeszłości, pomysły na przyszłość. Powstaje Żyrardowski Kulinarny Szlak Turystyczny
Fundacja Dobrego Rzemiosła zaprasza do współtworzenia Żyrardowskiego Kulinarnego Szlaku Turystycznego – inicjatywy, która ma przywrócić pamięć o smakach kuchni robotniczej i fabrykanckiej, a jednocześnie zainspirować do tworzenia nowych potraw w lokalnych restauracjach i cukierniach.
Podzielcie się wspomnieniami
Fundacja zachęca mieszkanki i mieszkańców Żyrardowa do dzielenia się przepisami, które mogłyby stać się częścią Kulinarnego Szlaku Turystycznego, a w przyszłości może i żyrardowskiej książki kucharskiej.
– Zeszyty z przepisami to część historii naszych rodzin, a więc i historii miasta. Czy pamiętacie, jak babcie gotowały zupę z lebiody, kiedy się nie przelewało? Czy na waszych stołach pojawiały się dania z pokrzywy, szczawiu, grzybów? Co jedliśmy na co dzień, a co od święta? Te wspomnienia są warte odnotowania i przypomnienia – mówi Beata Maria Kwiatkowska, prezeska Fundacji Dobrego Rzemiosła i pomysłodawczyni projektu.
Restauratorzy i cukiernicy – dodajcie smaku do swojego menu
Żyrardów od początku był miastem wielonarodowym. Obok Polaków mieszkali tu Niemcy, Rosjanie, Żydzi, Czesi i Francuzi. Czy w naszych restauracjach znajdziemy ślady tej wielonarodowej kuchni XIX i XX wieku? Czy znajdziemy potrawy nawiązujące do historii miasta?
Fundacja zaprasza wszystkie lokale gastronomiczne do poszerzenia menu o dania inspirowane historią Żyrardowa. Lokale, które zaproponują mieszkańcom i turystom dania, desery, napoje inspirowane tradycją kulinarną lub historią miasta, staną się częścią Żyrardowskiego Kulinarnego Szlaku Turystycznego i zyskają dodatkową promocję.
Jak się zgłasza?
Poprzez kuchnię twórzmy wspólną opowieść o Żyrardowie.
– Czekamy zarówno na przepisy z rodzinnych zeszytów, jak i propozycje restauratorów czy cukierni. Jeśli wyślecie je na adres [email protected] do 30 października, macie szansę współtworzyć pierwszą odsłonę Żyrardowskiego Kulinarnego Szlaku Turystycznego – zaprasza Beata Maria Kwiatkowska.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz