Wczoraj w Resursie odbył się ciekawy wykład pt. „Co jadano w dawnym Żyrardowie”, który poprowadziła Barbara Rzeczycka – etnografka, była dyrektor Muzeum w Żyrardowie i prezeska Towarzystwa Przyjaciół Miasta Żyrardowa. Uczestnicy dowiedzieli się, co jadali pracownicy zakładów lniarskich w XIX wieku czym różniły się stoły robotnicze od fabrykanckich i jakie przysmaki cieszyły dzieci z różnych warstw społecznych.
Dziś, mimo lekkiego deszczu, odbył się spacer po dawnej osadzie fabrycznej. Poznaliśmy codzienne życie mieszkańców XIX-wiecznego Żyrardowa i zajrzeliśmy symbolicznie na ich stoły – zarówno w dni powszednie, jak i od święta.
Wydarzenia zostały zorganizowane przez Fundację Instytut Imagistyki Społecznej (w trakcie zmiany nazwy na Fundacja Dobrego Rzemiosła).
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz